Een van de weinige dingen in de knollentuin die dit jaar een overvloed aan opbrengst gaf, was de olijfkomkommer. Bijna 9 kilo hadden we. Wat doe je met zulke hoeveelheden? Nou, eerst maar een soepie bedenken dus!
Ingrediënten:
- 1 kilo olijfkomkommers
- Een paar stukken pompoen of een halve courgette in stukken (niet noodzakelijk)
- 2 takken snijselderij
- 2 blaadjes salie
- een paar takjes tijm
- een of twee bosuitjes
- 1 á 2 teentjes knoflook
- een paar blaadjes lavas (maggiplant)
- 4 maggiblokjes
- 1 eetlepel boter
- wat oregano
- een groene peper
- 150 gram spekjes
- een scheut room
- 3 flinke eetlepels Griekse yoghurt (jawel, die van de Aldi is perfect)
- 1/2 liter kokend water
Spullen:
- Een flinke soeppan met dikke bodem
- Een koekenpan
- Staafmixer
- Pollepel
- Schilmesje
- Mes en snijplank
- Een grote diepe schaal
De olijfkomkommers bevatten van zichzelf veel vocht, dus snijd ze door boven de schaal. Verzamel de doorgesneden olijfkomkommers in de schaal.
Zet de soeppan met de klont boter op het vuur tot de boter heet, maar niet bruin is. Doe de (hele) knoflookteentjes erin, de olijfkomkommers en de stukken pompoen of courgette. Zet het vuur wat hoger en roerbak de groenten even tot ze beginnen te slinken. Voeg de kruiden toe (niet kleinsnijden, gewoon de hele takken) en hussel alles even door elkaar. Voeg de maggiblokjes toe en het hete water. Als het weer kookt zet je het vuur laag en doe je het deksel op de pan.
Bak de spekjes in eigen vet op een laag vuurtje uit in de koekenpan, samen met het pepertje dat je eerst in dunne ringetjes hebt gesneden, met zaden en zaadlijsten en al.
Als de groenten flink zijn geslonken, zacht zijn en ongeveer de kleur van doperwtjes uit blik hebben haal je de pan van het vuur en voeg je de room en de yoghurt toe. Zet de staafmixer erin en maak er een gladde romige soep van. Voeg daarna de uitgebakken spekjes met vet en peper toe, en roer goed door. Laat 5-10 minuten staan, en klaar!
Genoeg voor vier grote kommen, met een stokbroodje olijfolie erbij een volledige maaltijd voor vier personen. Bon appétit!
Wat is olijfkomkommer?
Mergen-Metz heeft uitstekende informatie. Daar vind je ook nog wat andere recepten. Je kunt olijfkomkommers ook inmaken, hoe dat moet vind je op de website van Herberg de Ketel en de Kurk. Dat heb ik nog niet geprobeerd, maar ik heb nog vijf kilo dus er mag nog wel iets verkeerd gaan.Het is zo gemakkelijk
De olijfkomkommer is een supermakkelijke klimmer die heel veel oogst geeft. Kan in iedere achtertuin en zelfs op het balkon, in een ruime pot of emmer. Zorg wel voor drainage door gaten in de bodem. Gratis de hele (na)zomer en herfst verse groente! Daar kan geen Aldi tegenop. De plant groeit waanzinnig goed en de zaden zijn erg kiemkrachtig, dus aan 10 zaadjes per jaar heb je meer dan genoeg. Hij houdt wel van voedselrijke, maar niet te zure grond. Op de tuin had hij het enorm naar zijn zin naast de composthoop, beschut en half zonnig.Zaaien en uitplanten
Binnen zaaien in potjes in april, één zaadje per potje. Als de plantjes 15-20 cm groot zijn kunnen ze naar buiten op hun definitieve plaats. Als er nog laat in het voorjaar nachtvorst is kun je beter iets langer wachten met uitplanten. Bij een vorstvrije winter kunnen ze overleven en gaan ze het volgende jaar gewoon weer verder. Het is een klimmer die wel meters hoog/lang kan worden, gelukkig laat hij zich gemakkelijk leiden.Gebruik
De vruchten kun je gebruiken als paprika, of als ze nog klein zijn (ter grootte van een olijf) rauw in de salade, of zo van de plant. De bladen kun je ook eten, als salade of gekookt. Het smaakt een beetje naar iets tussen komkommer en paprika in. Lekker en hartstikke gezond!